Selecteer een pagina

De 11 meest bijzondere tradities van het huwelijk. 

Door de eeuwen heen ontstonden er talloze tradities rondom het huwelijk. Sommige van deze tradities doen we vandaag de dag nog steeds, maar met andere zijn we gestopt of zelfs vergeten. Gelukkig draait het huwelijk nu om twee mensen die van elkaar houden, maar dat is niet altijd zo geweest….

Wanneer het huwelijk precies ontstaan is, daar zijn de meningen een beetje over verdeeld. Op elke website staat wel weer iets anders. Maar waar iedereen het wel over eens is, is dat vroeger het economische belang van de familie het belangrijkste doel van het huwelijk was. Families wilden hun bezittingen zoals grond en erfenissen in eigen hand houden en de familie in stand houden. Dus je trouwde met iemand uit dezelfde klasse en niet omdat je van elkaar houdt. Maakt het allemaal een stuk minder romantisch hé?! Gelukkig zitten er in de tradities wel iets meer liefde en geluk. Laten we beginnen met de meest bekende:

SOMETHING OLD, SOMETHING NEW, SOMETHING BORROWED, SOMETHING BLUE

Deze van oorsprong Engelse traditie is inmiddels over de hele wereld bekend en op veel plekken, zoals bij ons, goed ingeburgerd. De bruid draagt op haar huwelijksdag deze vier dingen bij zich om  zichzelf te beschermen voor het ‘Boze Oog’ (wat vrouwen onvruchtbaar kan maken). Maar wat betekenen ze en waar staan ze nou eigenlijk echt voor?

Something old

Staat symbool voor continuïteit. Tegenwoordig wordt dit vaak ingevuld door een juweel of een ander item van sentimentele waarde te dragen. Bijvoorbeeld de ring van oma of een kettinkje van je moeder. Een soort erfstuk wat je voor de bruiloft krijgt van je ouders.

Something new

Is heel makkelijk. Het geeft optimisme in de toekomst. Als koppel start je samen een nieuw hoofdstuk, dus iets nieuws kopen is vanzelfsprekend en bevestigt ook de toewijding naar elkaar. Als bruid hoef je natuurlijk niet ver te zoeken, want de bruidsjurk, schoenen, juwelen en sluier zijn vaak nieuw aangeschaft.

Something borrowed

Dit kan van alles zijn, de diamanten oorbellen van je moeder of de sluier waarmee je oma is getrouwd en ga zo maar door. Maar waarom doe je dit nou? Dit symboliseert geluk, door iets te lenen van een gelukkig getrouwd stel verzeker je dat een beetje van hun geluk overspringt op jullie.

Something blue

Betekent twee dingen. Het dragen of bij je hebben van iets blauws zou kwade geesten afschrikken, maar het symboliseert ook liefde, zuiverheid en trouw. Of met andere woorden de drie grote peilers voor een gelukkig en geslaagd huwelijk. Something blue vinden veel vrouwen lastig, maar het kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld een blauw lint om het bruidsboeket, een blauwe kousenband, blauwe steentjes in je haar en zo zijn er online nog honderden suggesties te vinden.

Nu we de moeder van alle huwelijkstradities hebben behandeld zijn er nog een paar andere die we zeker niet mogen vergeten.

De jurk

Dit is een traditie waar vrijwel iedereen – natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen – zich aan houdt. De bruidsjurk blijft tot het moment voor het altaar een beter bewaakt geheim dan wie de mol is in ‘Wie is de mol?’. Dit komt omdat men vroeger dacht, dat wanneer de bruidegom de jurk zag voor de huwelijksdag, het stel met ongeluk hun huwelijk zou starten.

De ringen

Als een ding een en al symboliek is dan is het wel de trouwring. De ring is een oneindige cirkel zonder begin of einde, dit staat voor de oneindige liefde tussen het echtpaar. Daarnaast is het ook een teken van verbintenis en trouw. Dat we de ring aan onze ringvinger dragen is omdat ze in het oude Egypte dachten dat de aders in die vinger meteen in verbinding staan met je hart.

De bruidstaart

In het oude Rome stond taart voor vruchtbaarheid. Dus op het huwelijk werd een taart over het hoofd van de bruid gebroken om haar een vruchtbaar huwelijk te wensen. Later veranderde deze traditie, men stapelde verschillende lagen taart zo hoog mogelijk op elkaar. Het bruidspaar moest elkaar kussen over de taart heen en als dit lukte zonder de taart om te gooien, werd het een huwelijk vol geluk. Nu snijden bruidsparen samen de taart aan als teken van verbondenheid en belofte om voor elkaar te zorgen.

Weggeven

Bij de binnenkomst van de bruid loopt ze aan haar vaders arm. Dit is om aan haar bruidegom ‘weggeven te worden’. Volgens mij is dit het mooiste moment van de hele bruiloft, maar waarom doen we dit eigenlijk? Vroeger gaven families hun dochters echt weg aan de familie van de bruidegom. Nu staat het natuurlijk voor de zegen van de ouders en het loslaten van hun dochter.

Rijst gooien

Een traditie die we overgenomen hebben uit het Verre Oosten. Hiermee wens je het stel veel vruchtbaarheid, voorspoed en het ontbreken van gebrek in hun huwelijk toe. Daarom gooien we met rijst bij het verlaten van de kerk.

De bruid over de drempel dragen

Na het  feest draagt de bruidegom zijn kersverse bruid over de drempel van hun huis of hotelkamer. Men geloofde vroeger dat de bruid boze geesten meedroeg en door haar over de drempel te dragen jaag je de boze geesten weg.

Tie-the-knot

Een oude traditie die wij in het westen niet meer doen maar bij het Hindoehuwelijk nog steeds standaard is. Als teken van trouw en verbondenheid worden de handen van het bruidspaar aan elkaar gebonden met linten. Dit deed men gedurende de ceremonie tot na het ja-woord.

bruidstaart

Tradities die we gelukkig of helaas – hebben laten gaan of zijn vergeten

Bruidegomspijp

In de zeventiende eeuw ontstond deze oudhollandse traditie,  waar de bruid een pijp van klei aanstak en aan haar bruidegom gaf. Dat hij deze pijp rookte was symbool voor de huwelijks genot. De pijp mocht echter niet breken want dan zou het huwelijk niet lang stand houden.

Schoenen

Schoenen waren een representatie van bezit en autoriteit. Zo was er een traditie, waarbij de vader van de bruid haar schoen aan de bruidegom gaf als teken dat hij de autoriteit overgaf. Daarna tikte de bruidegom met deze schoen op het hoofd van de bruid om zijn nieuwe bezit te claimen.

Schoenzolen

Om uit te vinden wie de volgende bruid gaat worden, schreef de bruid vooraf aan de bruiloft alle namen van haar single vriendinnen onder op haar schoenzool. Aan het eind van de avond keken ze naar de zool en de naam van diegene die nog te lezen is, was de volgende bruid.

Zo kan ik nog veel meer tradities benoemen maar ik denk dat deze de meest belangrijke, gekke en meest voorkomende zijn. Het is wel enorm interessant om te kijken waar het vandaan komt en waarom we dit nog steeds doen. Gelukkig zijn we diegene die vrouw onvriendelijk zijn vergeten of zijn we daarmee gestopt. Ook al ben ik heel traditioneel ingesteld toch vind ik dat elk bruidspaar zijn eigen moderne en unieke twist moet geven aan hun bruiloft, huwelijk en tradities.

Loading...